Ανάφη

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, οι Αργοναύτες επιστρέφοντας από την Κολχίδα έπεσαν σε καταιγίδα παρασυρόμενοι στο ανοικτό πέλαγος, όπου ναυαγοί πλέον στη θάλασσα άρχισαν να εκλιπαρούν τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει. Ο Απόλλωνας ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις τους διέχυσε φως υπό μορφή κεραυνού οπότε και είδαν μπροστά τους να ξεπροβάλει από τη θάλασσα ολόκληρο νησί το οποίο και τελικά προσέγγισαν. Εκεί εξερχόμενοι οι Αργοναύτες ανήγειραν βωμό προς τιμή του Απόλλωνα του «Αιγλήτη» (αυτού που λάμπει, Αίγλη) και ονόμασαν το νησί Ανάφη, εκ του ρήματος αναφαίνω.

Όταν κάποιος βιώσει το εκθαμβωτικό φως σε αυτό το μικρό νησί, κρυμμένο στην νότια άκρη των Κυκλάδων, θα καταλάβει ότι αυτός ο μύθος δεν γράφτηκε καθόλου τυχαία. Το κλίμα εδώ είναι ιδιαίτερο και η δύναμη του ηλίου έρχεται σε μια γλυκιά ισορροπία με τα μελτέμια που μας επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι. Αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών είναι η απουσία δένδρων στο νησί, υπάρχουν μόνο λίγα, που δημιουργεί ένα πολύ έντονο σκηνικό.

Τα τοπία έχουν μια δραματική προέκταση, δεν είναι για όλους. Μόνο για αυτούς που μπορούν να αγκαλιάσουν την άγρια ομορφιά του ανέγγιχτου. 

Η χρωματική παλέτα αποτελείται από γήινους τόνους - δώρο από τους βραχώδεις σχηματισμούς που έχουν ηφαιστειακές ρίζες - και μαγευτικούς κυανούς τόνους από τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου κάτω από το έντονο φως. Αυτά τα χρώματα συναντιώνται και μπερδεύονται απαλά επάνω σε ατόφιες χρυσαφένιες αμμουδερές παραλίες, το νησί έχει πολλές.

Το ορόσημο του νησιού είναι ο τεράστιος μονόλιθος που είναι συνδεδεμένος με το ανατολικό άκρο του νησιού, ο Κάλαμος, που δηλώνει την παρουσία του και δεσπόζει στο οπτικό πεδίο από το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ, και η αλήθεια είναι ότι στέκεται περήφανα άξιος της φήμης του.

Η Ανάφη έχει καταφέρει να μείνει εκτός της πεπατημένης και έχει κρατήσει το αυθεντική αίσθηση των Κυκλάδων.

Αυτό γίνεται εμφανές σε διάφορες πτυχές: το τοπίο έχει μείνει σχετικά ανέπαφο χωρίς εκτεταμένες επεμβάσεις "ανάπτυξης", οι κάτοικοι του νησιού έχουν κρατήσει γνήσια φιλοξενία που θυμίζει παλαιότερες εποχές, και ο επισκέπτης μπορείς να απολαύσεις τοπικά προϊόντα με μοναδική γεύση. Λίγα νησιά στο Αιγαίο έχουν παραμείνει αληθινά και διατηρούν μια αυθεντική εμπειρία με γνήσιο χαρακτήρα.